Vladeasa Winter Trail

Despre Rogojel si atractiile turistice

Rogojel

Rogojel (in limba maghiara Havasrogoz) este o localitate in judetul Cluj, atestată documentar din 1740. Este un sat răsfirat, asemeni tuturor satelor de munte, unde evoluţia tehnologică nu a ajuns încă. Situat la poalele Munţilor Vlădeasa, principala ocupaţie a sătenilor este creşterea animalelor. (Foto: Dan Tautan)


Atractii turistice in zona

  • Cetatea de la Bologa

Se află în cadrul localităţii Bologa din judeţul Cluj. Un castru antic roman numit Reseuhrm, cea mai veche aşezare din zona atestata documentar. A fost ridicat in jurul anului 106 D.C. drept garnizoană a Cohortei II ”Hispanorum”, a cărei misiune era apărarea graniţelor Imperiului Roman. Pe măsura ce romanii au încercat să consolideze graniţele în secolul al II-lea D.C., au fost aduşi colonisti din Grecia, din zona Patras. Ruinele castrului sunt vizibile şi astăzi in locul numit Grădişte, deşi marea parte a zonei este folosita ca suprafaţă agricolă. In apropierea castrului există şi ruinele unei băi romane.

  • Arborele Sequoia

Cel mai impunator arbore din Munţii Apuseni trăieste mai bine de un secol la poalele Munţilor Vlădeasa. Rezervaţia forestieră, Arborele sequoia, este situată pe « Dealul Domnului » intre comuna Sacuieu si satul Rogojel.

Gal Silvestru, un baron ungur pasionat de studiul pomilor, a plantat mai multe specii rare precum: sequoia, pinul negru, zada. (Foto: Mihai Constantinescu)

  • Varful Vlădeasa

Este cel mai înalt vârf din Masivul Vlădeasa, atingând 1836m. Culmea este formată din două vârfuri: Vlădeasa Nord si Vlădeasa Sud, aflate la o distanţă mică unul de altul. Oferă largi privelişti asupra zonei cu vf. Buteasa, Padişului şi Bihorului, Muntelui Mare şi chiar asupra depresiunii Huedin. In zilele de decembrie, când norii sunt joşi şi aerul este curat, avem posibilitatea să admirăm în depărtările albastre crestele munţilor Retezat. Cabana Vlădeasa (denumita in trecut « La Castel ») este, începand cu anii 1992-1993, afacerea de familie a unor oameni inimoşi, localnici din Rogojel, a căror deschidere spre munte te face să te apropii mai mult de aceste ţinuturi.

Vizita in Munţii Vlădeasa se adresează tuturor amatorilor de drumeţie montană lejeră, iubitorilor de natură, linişte, ospitalitate umană necondiţionată. Accesibilitatea rutieră şi ascensiunea uşoara fac din Vladeasa un obiectiv la îndemâna turiştilor de orice vârstă.